Foto: Kent Kauden/Scanpix
Varg

Länsstyrelsen ska ta fram områden

Fram till år 2014 ska upp till 20 vargar utplanteras i Sverige för att genetiskt förstärka den svenska vargstammen. Naturvårdsverket vill att berörda länsstyrelser själva ska peka ut områden där vargar bör placeras ut.

Idag startar arbetet med att hitta områden i Sverige där det kan vara lämpligt att plantera in varg. Bakgrunden är att regeringen beslutat att vargstammen ska få nytt blod och det är Naturvårdsverket som har uppdraget att ta fram kriterierna för var varg ska planteras in.

– Värmland är fyllt av vargområden, vilket är ett problem för oss. Men vi får ta och se över kartan, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Beslut är redan fattat om att högst 20 vargar ska föryngra den inavlade svenska vargstammen inom fyra år. Frågan är nu hur och var vargarna ska placeras i landet. Ett första steg nu är att Länsstyrelsen ska säga hur den här processen ska gå till.

När nu Naturvårdsverket idag lämnat vidare remissen om hur nya vargar ska planteras in i Sverige för att minska inaveln så är det särskilt de fem län där det finns etablerade fasta vargstammar som berörs.

– Det är ju viktigt att det här förankras även hos de som bor där vargen ska släppas ut. Framförallt att länsstyrelsen har en viktig roll med viltförvaltningsdelegationerna, säger Klas Allander.

Frågan är kontroversiell och Sveriges Radio Värmland har frågat folk i Karlstad vad de tycker, och det är spridda åsikter.

– Det räcker nog som det är.

– Vargen är inte farlig, de måste också få leva.

– För att motverka inavel så tycker jag det är helt okej, jag har sett varg nära där jag bor och de har varit väldigt skygga utav sig.

– Jag tycker de ska få sköta sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".