Fredriksberg

Premiär för Finnskogstinget

Sveriges första Finnskogsting hålls i Fredriksberg i Dalarna idag och i morgon. Det är sextio personer som är med och jobbar för att marknadsföra det skogsfinska kulturarvet.

Under 1600-talet flyttade folk från det som dag är Finland, till det som idag är Sverige. De bosatte sig i stora glesbebyggda barrskogsområden och man räknar med att var femte svensk idag har ett skogssfinskt ursprung.

– Vi vill belysa den här skogsfinska kulturen. Det finns jättemycket i den som vi vill hålla kvar och visa upp lite mer till och med. Vi tror att det går att använda i besöksnäringen. Vi vill bygga ett varumärke som heter Finnskogarna, säger Susanne Andersson.

Projektet har fått sammanlagt 7,5 miljoner kronor i EU-stöd, regionsstöd och från 19 kommuner och Finnskogstinget ska under två dagar ta ställning till hur pengarna ska satsas.

Projektet håller på fram till och med 2012 och finnskogsting kommer hållas en gång varje år under projektets gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista