Irina Swahn är glad i Rut. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Hushållsnära tjänster

Rut-avdraget har minskat svartjobben

För många var rut-avdragets framtid en av hjärtefrågorna i årets valrörelse. Nu står det klart att det blir kvar och att det även fortsättningsvis kommer att vara möjligt att dra av för hushållsnära tjänster.

Irina Swahn driver Hemänglarna i Karlstad. Hade rut-avdraget avskaffats så är hon säker på vilka konsekvenser det hade fått för hennes företag.

– Avveckling. Jag skulle tro att bara tio procent av våra kunder skulle kunna stanna kvar. Och vi skulle kunna ha kanske en eller två anställda istället för som idag, 20 anställda.

Det var det egna behovet av hushållsnära tjänster som fick Irina Swahn att starta sitt företag Hemänglarna 2007, samma år som rut-avdraget infördes. Och fortfarande anlitar hon sitt eget företag för att hålla ordning hemma när hon och maken inte hinner.

Det genomsnittliga uppdraget är en vanlig lägenhetsstädning med dammtorkning och dammsugning, säger Anne-Maj Hidén på AH Hemservice i Karlstad, och kunderna består till största delen av äldre eller barnfamiljer. De flesta är inte höginkomsttagare.

Hade rut-avdraget plockats bort så tror hon att företaget hade fått säga upp delar av den 13 man stora personalgruppen. Nu kan det bli tal om nyanställningar istället.

På städfirman Fix it Service i Karlstad säger man att förfrågningarna om svartjobb har upphört efter rut-avdragets införande, men att avdraget annars inte fått någon direkt inverkan på deras verksamhet, eftersom de även har många företagskunder.

Men för Irina Swahn är det däremot ingen tvekan. Bevarandet av rut räddade hennes företag och är även ett steg i rätt riktining mot ökad jämställdhet, menar hon.

– De kvinnor som behöver avlastning hemma, det är de som har tid och möjlighet att satsa på karriären. Och våra anställda är inga pigor. Våra anställda har avtalsenliga löner och försäkringar, så vi ser inte på oss själva som pigor. Vi är änglar helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".