Många elever hinner inte klara av gymnasiet på tre år. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Gymnasiet

Elever behöver mer tid i skolan

Värmland ligger på riksgenomsnittet när det gäller hur många elever som når målen med sin gymnasieutbildning, men skillnaderna inom länet är stora.

I Arvika, Filipstad, Hammarö och Säffle gick drygt åttio procent av eleverna ut med slutbetyg efter tre års utbildning - i Munkfors var det bara 55 procent. Fler klarar däremot av sin utbildning inom fyra år och det här tyder på att många elever behöver mer tid på sig för sina studier.

Bruksorter dyrast
Hur dyra utbildningarna är varierar över hela landet landet. En gymnasieelev kostar i Värmland omkring 95 000 kronor per år för kommunerna - störst kostnad hade Filipstads kommun med 103 000 kronor per elev och år.

Sveriges Kommuner och Landsting menar att detta kan bero på att elever på mindre bruksorter oftare väljer yrkesförberedande program som kostar mer än de studieförberedande.

Näst bäst i landet
Efter att man slutat på gymnasiet är det ungefär en tredjedel som börjar på någon högskoleutbildning och ungefär lika många börjar istället att jobba. I Värmland utmärker sig Eda kommun, där mer än hälften fått jobb inom två år efter gymnasiet, och det är näst högst i hela landet.

– Vår egen gymnasieutbildning som vi har, alltså tekniska och restaurang och hotell, där har vi ju arbetsplatser som passar direkt in i vår utbildning, säger Hans-Peter Jessen, socialdemokratiskt kommunalråd i Eda.

Utbildas i Arvika
I Eda kommun är det 12,5 procent av eleverna som går i den kommunala gymnasieskolan och 70,6 procent går i gymnasie i Arvika kommun.

– Det är precis samma arbetsmarknad för Edaelever som Arvikaelever. Att det går en del elever på linjer i Arvika har ju ingen betydelse, säger Hans-Peter Jessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".