Rahm avstängd i två år

Färjestads målvakt Robin Rahm stängs av i två år för dopning. Riksidrottsförbundets Dopningsnämnd anser att det finns försvårande omständigheter som kunnat ge ett hårdare straff, men eftersom Robin Rahm erkände får han spela hockey igen om två år.

Robin Rahm, Färjestads BK, testades för doping den 28 juni 2010. Han hade då stanozolol, drostanolon, klenbuterol och testosteron i kroppen. Enligt WADA har alla dessa substanser anabol effekt.

Enligt Dopningsnämnden är huvudregeln vid användning av anabola steroider är avstängning på två år. Om försvårdande omständigheter föreligger kan dock nämnden fatta beslut om ett längre straff. Dopningskommissionen yrkade också på det men Dopningsnämnden valde ett mildare straff och skriver:

Dopingnämnden har bedömt att försvårande omständigheter föreligger, men mot bakgrund av att Robin Rahm erkände doping direkt efter underrättelsen om provsvaret, menar Dopingnämnden att avstängningen inte ska förlängas utöver två år. Robin Rahm har varit avstängd sedan den 3 augusti 2010 och tiden räknas från detta datum.

– Det känns som en lättnad både för mig och hela min släkt att ha fått domen. Nu kan jag gå vidare, säger Robin Rahm till NWT:s nätupplaga.

Robin Rahm och Dopingkommissionen har möjlighet att överklaga beslutet inom tre veckor.

Fråga

Tidigare artiklar om Rahm:

Detta gäller om dopning:

Loob när dopningen avslöjades

Foto: Lars Hedelin/Scanpix.

5/8: #text=3901391#

Rundqvist om Rahms framtid

6/8: #text=3904061#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.