Lars-Göran Persson och Hamid Yousefzadegan. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio
Karlstad

Ser ljust på framtiden

Ett nytt världspatent kan ge det lilla Karlstadsföretaget Enercomp en världsledande ställning inom LED-belysningar, enligt ägaren Hamid Yousefzadegan.

Idag omsätter företaget 13 miljoner kronor om året på att sälja olika sorters belysningar, men nu kan en mycket stor marknad inom LED-belysning öppna sig.

– Glödlampor, lysrör och de flesta ljuskällor kommer att bytas ut mot LED-ljus. LED-ljus är en magnetisk flamma och kunskapen om den här dioden finns inom halvledarteknologin och det är därifrån vi nu tagit våra kunskaper, säger Hamid Yousefzadegan och tillägger att de som inom belysningsindustrin som inte förstått det här kommer inte att gå en ljus framtid till mötes.

Om dioden som avger ljuset i en LED lampa får en för hög omgivningstemparatur, förstörs den sakta.

Dioder har sedan länge funnits i de flesta sorters elektronik som mobiltelefoner, kameror teveapparater och där finns också den största kunskapen om hur dioder ska fungera så bra som möjligt.

Inom belysningsindustrin, som Hamid Yousefzadegan själv tillhör, har de det mesta sin utgångspunkt i de traditionella belysningarna med glödlampor och lysrör.

Lars-Göran Persson som tillsammans med Hamid Yousefzadegan arbetat fram patentet, har tidigare arbetat i många år med Eriksons mobiltelefoner.

– Det är värmavledningen som är hemligheten, säger Lars-Göran Persson. Det är också det som är vårt koncept och som ger våra LED-ljus en livslängd som överstiger de flesta andra LED-ljus på marknaden med tiotals år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".