Karlstad

Vanliga motionärer dopar sig

De som dopar sig är vardagsmotionärer och yngre killar som vill växa snabbt och ta genvägar, säger Kristina Ling verksamhetschef på Friskis och Svettis.

Hundratals personer är misstänkta för inblandning i den största dopinghärvan i landet hittills som nu ska upp i rätten.

Igår, onsdag, dömdes Färjestads förre målvakt Robin Rahm till två års avstängning för missbruk av anabola steroider. Men det är långt ifrån bara elitidrottare som dopar sig.

På Friskis och Svettis i Karlstad har man "vaccinerat" sin klubb och det innebär bland annat att man tagit fram en handlingsplan som föreningen arbetat fram för både ledare och medlemmar.

– Vi kan se att de som dopar sig är vardagsmotionärer och yngre killar som vill växa snabbt och ta genvägar, säger Kristina Ling verksamhetschef på Friskis och Svettis.

Inom Friskis och Svettis har man fått upp ögonen för att det inte bara handlar om indviden som dopar sig utan även om personens anhöriga, vänner och också om samhället i stort. Det har man tagit fasta på i handlingsplanen som tagits fram för att "vaccinera" klubben mot doping och man jobbar mycket med utbildning för både ledare och medlemmar och även med oanmälda tester.

Vägrar någon att testa sig så blir personen dömd som om man vore dopad och blir avstängd på två år, enligt Riksförbundets reglemente.

– Det gäller då inte bara hos Friskis och Svettis, utan inom alla Riksidrottsförbundets discipliner, som korplaget i fotboll till exempel, avslutar Kristina Ling.