Försäkringskassans Generaldirektör Adriana Lender och Monica Klar på Försäkringskassan i Värmland. Foto: Torsten Gabrielsson.

Försäkringskassan står lågt i kurs

Försäkringskassan måste förbättra sitt anseende, det menar Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender, som idag var på besök i Karlstad för att träffa handläggare och personal.

Att förbättra Försäkringskassans anseende, är något som verkar behövas, för så här säger folk på stan om vad dom tänker om Försäkringskassan:

– Ett rent helvete, läkare säger jag ska ha full pension, men jag får inte det.

– Att det mesta är krångligt.

– Skit och elände.

– Jag är lite synskadad och jag fick hjälp, och det är bra.

Dessa attitydfrågor diskuteras och ett önskemål är att kunna förbättra bilden.

– Det är en central fråga för oss, säger Adriana Lender.

Hon säger vidare att kassan vill att människor ska förstå att det finns ett regelverk att följa och att detta regelverk tolkas rätt av personalen, även om beslutet inte blir vad som förväntats av den enskilde.

Förutom problemen kring förtroendet så står försäkringskassan inför inför vissa förändringar under den kommande mandatperioden, men vad som kommer att förändras vet inte Adriana Lender ännu, men det finns saker som hon tycker borde ändras.

– Vi har påpekat som exempel problematiken med personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst, som då inte har någon möjlighet att få någon ersättning från sjukförsäkringen, och det vet vi också att regeringen tittar på, avslutar Adriana Lender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".