Foto: Jessica Gow/Scanpix

Öppnar hemsida för rovdjur

Med start idag kan allmänheten i Värmland rapportera in rovdjursobservationer till Länsstyrelsen på internetsajten Rovobs. Tjänsten finns redan i fem län.

Där har den slagit väl ut med mängder av inrapporteringar som sedan på en karta visas så man ser var alla slags rovdjur i länet befinner sig.

--Får vi tips som är två veckor gamla kan vi inte göra så mycket åt det. Kan vi få in det dagsfärskt har vi chans att hitta någonting som gör att vi kan bli säkra på vad det är för djur man har sett, säger Lars Furuholm är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

--Vi har tyckt att vi har kunnat få ganska bra tips från allmänheten ändå via telefoner. Det finns också en privat sida som heter Vargobs men den har inte fungerat så bra. Det har kommit in ojämnt med tips.

– Nu har vår viltförvaltningdelegation bestämt att vi ska satsa på det här så det blir en mer neutral plats att anmäla på, fortsätter Lars Furuholm rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Internettjänsten Rovobs finns sen en tid tillbaks i fem andra län Gävleborg, Örebro, Sörmland, Uppsala och Västmanland där man på en karta kan se var rovdjuren befinner sig.

Syftet med internetsajten är bland annat att länstyrelsen ska kunna säkra var rovdjuren i länet befinner sig snabbt med hjälp av rapporter från allmänheten, och därmed få en uppskattning hur många rovdjur det rör sig i värmland, och det gäller alla slags rovdjur som till exempel kungsörn, varg och björn.

Men Lars Lars Furuholm tror inte att hemsidan kommer att missbrukas för illegal jakt på rovdjur.

--Vi hoppas på att det inte händer. Jag litar på värmlänningarna, säger Lars Furuholm. 

Reporter Lennart Nordenstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".