1 av 2
2 av 2
Karin Malmqvist, divisionschef för allmänmedicin på Landstinget i Värmland. Foto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.

Vaccinerar mot tre influensor

På tisdag startar influensavaccinationen i Värmland. Årets vaccin innehåller skydd mot tre olika influensasorter, varav en är den så kallade svininfluensan.

– Vi vet att de äldre åldersgrupperna, över 65 år, riskerar att bli riktigt sjuka och hamna på sjukhus om de drabbas av influensan, säger Karin Malmqvist, divisionschef allmänmedicin.

– På 90-talet när vi inte hade de här vaccinationskampanjerna kunde upp till 500 personer vårdas på sjukhusen i Värmland för influensa och det fanns flera dödsfall. I och med att vi vaccinerar mot säsongsinfluensan varje år så är det väldigt få som behöver vårdas och vi ser inte dödsfall i influensan på det sättet, säger Karin Malmqvist.

Hon tror inte att svininfluensan kommer blossa upp i år igen. Smittskyddsenheten håller koll på vad som händer ute i världen och frågan hålls aktuell inom landstinget.

– Jag hoppas att värmlänningarna ställer upp och kavlar upp ärmarna och låter sig vaccineras så bra som vi lyckades med förra året, säger Karin Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".