Bilden togs i samband med polisens razzian hos Hells Angels i Karlstad i april 2009. Foto: Lars Hedelin/Scanpix.
Hells Angels-härvan

Falska fakturor för 51 miljoner

17 personer åtalades i dag vid Värmlands tingsrätt för grov ekonomisk brottslighet. De misstänks ha medverkat på olika sätt i skattefiffel hos underentreprenörer inom byggbranschen.

I polisens utredning inför åtalet ingick en razzia mot bland annat Hells Angels i Karlstad i april 2009. Husrannsakningar gjordes även på flera andra platser i landet.

-Det har funnits bolag med enda funktion att skriva osanna fakturor till andra bolag. Pengar har sedan betalats till ett bankkonto med någon "målvakt", som tar lite för egen räkning och därefter betalar tillbaka pengarna igen. På så sätt har man fått loss pengar för att till exempel betala svart lön till personalen, säger kammaråklagare Jan-Eric Nyman till TT.

Den misstänkta brottsligheten kartlades till en början av Skatteverket. Fredagens åtal är bara en del av hela utredningen.

-Det finns mer att arbeta med från samma razzia våren 2009. Det handlar om brott av liknande slag, med andra misstänkta och även i andra delar av landet. Allt kan inte hanteras på en gång, säger Jan-Eric Nyman.

Polisutredningen om fredagens åtal omfattar cirka 33 000 sidor. Rättegången startar den 9 november och pågår till slutet av januari.

En man i 60-årsåldern åtalas för att ha ställt ut falska fakturor på sammanlagt 51 miljoner kronor, och tagit emot betalning av dessa. Enligt åklagaren har han agerat i samförstånd med de bolag som tagit emot och betalat fakturorna. Förfarandet har medfört risk för att staten skulle undanhållas drygt 13 miljoner kronor i skatter och avgifter, enligt åklagaren.

Mer om eko-härvan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".