Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlstad

Striden runt reklamtavlan i centrum fortsätter

Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Karlstads kommun ska nu utreda hanteringen av den stora reklamskylten på en fasad i centrum. Skylten får inte längre lysa på kvällarna och kommunens beslut får stora konsekvenser för företagaren bakom skylten, Kikki Neidre Pedersen, som tänker överklaga.

Karlstads kommun ska nu utreda hanteringen av den stora reklamskylten på en fasad i centrum. Skylten får inte längre lysa på kvällarna efter att kringboende blivit störda av skenet, och kommunens beslut får stora konsekvenser för företagaren bakom skylten, Kikki Neidre Pedersen.

Hon räknar med 1,5 miljoner kronor per år i minskade intäkter när skylten nu måste vara släckt efter klockan 20 på kvällarna. Sedan den sattes upp i sommar har den fått lysa långt in på nätterna, något som har stört dem som bor i området. Beslut om bygglov fattades av tjänstemännen, och nu har Miljönämnden ändrat villkoren för skylten. Kikki Neidre Pedersen tänker överklaga, och kräver en lösning av kommunen.

– Jag förväntar mig att kommunen tar sitt ansvar och försöker hitta en lösning som blir bra för alla parter. För att företag ska våga satsa måste man våga lite på kommunen som tillståndsgivare, säger hon.

Miljönämndens ordförande, miljöpartisten Martin Oscarsson, anser att ärendet borde ha hanterats bättre från början. Att beslutet skulle ha fattats av politiker och att man skulle ha undersökt konsekvenserna för grannarna. Och han välkomnar ett överklagande.

– Det är rimligt att de går vidare, det här har drabbat skyltägaren ekonomiskt. Och det innebär förhoppningsvis att vi får tydligare regler kring ljusföroreningar och dess påverkan på människors hälsa, säger Martin Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".