Barn på cyklar. Foto: Eva Davidsson/SR Värmland.
Karlstad

Cykelbarometer ska räkna cyklister

Karlstads kommun har installerat två stycken cykelinformationstavlor, så kallade cykelbarometrar, på två ställen i centrum för att få invånarna att cykla mer.

Cykelbarometrarna ger statistik till förbicyklande men ger även kommunen information om cykeltrafiken längs de gator där de är utställda.

De två cykelbarometrarna är installerade vid södra delen av Sandbäcksgatan, strax norr om korsningen mot Våxnäsgatan, och strax söder om Sandgrundsbron. De mäter antalet cyklister med radar och kan visa statistik som hur många som passerat under dagen, gårdagen och året. Det finns även utrymme att kombinera statistiken med ett budskap.

– Det här är ett sätt att visa att vi satsar på cykeltrafiken och förhoppningsvis kan sådana här insatser inspirera Karlstadsborna att använda cykeln i större utsträckning. Det ger även oss underlag för att kunna planera framtida insatser för att förbättra infrastrukturen för cyklister. Faller försöket väl ut kan det på sikt bli aktuellt att installera fler, säger Patrik Berglin, trafikplanerare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".