Petter Jansson driver ett litet företag som gör affärer med Arvikafestivalen. Foto: Louise Uhlin/SR Värmland.
Arvikafestivalen

Småföretag får inte tillbaka pengar

Det har gått två månader sedan Arvikafestivalen meddelade att de ställer in alla betalningar. 65 000 kronor har småföretagaren Petter Jansson i Arvika fakturerat för sina tjänster. Pengar som har nu riskerar att förlora.

– Det är inte säkert att vi kan behålla en halvtidstjänst som vi har eftersom vi investerar hårt och har lite pengar kvar varje månad, säger Petter Jansson.

Det är inte första gången Petter Jansson står på listan över fodringsägare som festivalen inte kan betala tillbaka sina skulder till. När festivalen krisade 2004 fick Petter, genom en ackorsuppgörelse, tillbaka hälften av de 100 000 som festivalen då var skyldig honom.

– Just då var min firma väldigt liten, den är fortfarande väldigt liten, men då hade vi inte råd med den där förlusten så jag gick till banken och lånade 100 000 för att kunna betala mina leverantörer.

Men trots att Petter Jansson förlorat pengar på att utföra tjänster åt festivalen valde han ändå att hjälpa dem inför årets festival.

– Jag visste inte att de hade så stora skulder. I tidningen stod det ju några hundratusen och det är ju inte så mycket.

Hur stort är ditt förtroende för Arvikafestivalen idag?

– Det är lågt, jag har ju förlorat pengar för andra gången. Jag kanske är dum som gjort affärer med dem, men jag har gjort det ändå eftersom jag tycker att det är en bra grej de gör. Men nästa år kommer jag bara göra affärer mot förskottsbetalning, inget annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".