Lungcancer vanligast hos kvinnor

Värmländska män drabbas mera sällan av lungcancer än män i andra delar av landet men värmländska kvinnor ligger en bit över riksgenomsnittet, visar cancerregistrets statistik.
Socialstyrelsens cancerregister visar att antalet vårdtillfällen i lungcancer år 2000 var 80 per 100 000 män och 102 per 100 000 kvinnor i Värmland, vilket är något över riksgenomsnittet för kvinnor men mycket under riksgenomsnittet för män. Genomsnittet för kvinnor var 92/100 000 invånare och för män 119/100 000 invånare. Gemensamt för alla landsting är att sjukdomen minskar totalt sett bland män men ökar hos kvinnorna, vilket är en direkt avspegling av hur våra nya rökvanor. _ Morgondagens cancerpatient är i större utsträckning en medelålders kvinna med kort utbildning och relativt låg lön, konstaterar utredningschef Douglas Skalin på Landstingsförbundet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista