Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Älgjakten

Älgarna förstör allt mer skog

Nu har älgjakten dragit igång ordentligt och på Stora Enso hoppas man på en minskad älgstam. Älgen orsakar stora ekonomiska skador för skogsbruket och det i kombination med att det skjuts allt färre älgar oroar Per Fenger-Krog, regionchef på Stora Enso Skog region väst.

– Framför allt är det att man får det vi kallar för tekniska skador, till exempel barkgnag och att toppen på trädet bryts av. Det här ger skador som är bestående som gör att man inte får ett sågtimmerutbyte i framtiden. Sedan har man också barrförluster och där hela träd dör och då får man tillväxtförluster, säger Per Fenger-Krog, regionchef på Stora Enso Skog region väst.

På Stora Enso ser man med oro på att älgstammen ser ut att växa. I dag finns en stam på mellan tio och arton älgar per 1000 hektar. De skador älgarna orsakar leder till stor ekonomisk börda för skogsägarna. Älgarna kommer till kalhyggen där ny skog satts för att äta och söka skydd. Att plantera ny skog på kalhyggen är ett effektivt sätt att få fram ny skog.

Per Fenger-Krog kan se en utveckling som går mot att varannan tall skadas så att det inte går att få ut sågtimmer.

– Jag tror att risken är stor att vi håller på att bygga upp en älgstam. Det har skjutits mindre älg i Värmland under ett antal år med en hänvisning till att vi har ett hårt rovdjurstryck. Vi ser nu att alla tecken talar för att vi har en allt större älgstam, säger Per Fenger-Krog och fortsätter:

– Jag skulle verkligen vilja vädja till alla jägare som är ute nu att ta sitt ansvar och skjuta den tilldelning man har fått. Det är en väldigt bra början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".