Influensa

Vaccinationerna startar idag

Idag börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensan i Värmland och i år är det fler riskgrupper än tidigare som kan vaccineras. Vaccinationerna sker på vårdcentralerna, men också på äldreboenden, hemsjukvården och vissa specialistmottagningar.

Vaccination mot säsongsinfluensan är gratis för personer över 65 år och vissa riskgrupper. Årets vaccin innehåller skydd mot den så kallade svininfluensan, samt två andra sorters influensa.

Efter förra årets massvaccinering mot den nya influensan, AH1N1, har nya riskgrupper kommit fram även till den vanliga säsongsinfluensan.

Gravida kvinnor som inte vaccinerade sig mot den så kallade svininfluensan förra året räknas nu som riskgrupp. Även överviktiga personer med ett BMI på mer än 40 tillhör nu också riskgruppen.

– De kvinnor som inte vaccinerade sig förra året och som nu är gravida rekommenderas att ta sprutan, säger smittskyddsläkare Olle Wik

– Det var en speciell situation förra hösten när helt nya grupper än de vanliga blev sjuka. Det var individer som var yngre än 65 år som blev sjuka och till och med dog. I Sverige var två av dem barn. Men många av oss var inte sjuka och det är viktigt att vi inte tappar respekten för influensan som en allvarlig sjukdom för vissa grupper, säger Karin Malmqvist.

Värmland hade en lyckad vaccinationskampanj förra året och var i topp med antal vaccinerade i Sverige och världen.

Totalt vårdades 24 personer på sjukhus, de flesta utan speciellt allvarlig sjukdom men två patienter behövde kortvarig respiratorbehandling. Det var inte ett enda fall av smittspridning inne på sjukhuset. De flesta ur personalen vaccinerades, och man kunde stoppa den epidemi som startade under hösten när man väl inledde vaccinationen på bred front.

- Vi hade inget dödsfall i Värmland, det hade jag aldrig trott från början och det är det viktigaste resultatet. Ingen har heller behövt vårdas i en lungmaskin, så kallad ECMO. Så här i efterhand kan vi också säga att vi gjorde rätt när vi under en kort period styrde om vaccinet till barnen från den äldre befolkningen, säger smittskyddsläkare Olle Wik./Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".