Buren som gruvarbetarna ska hissas upp i. Foto: Hugo Infante/Scanpix
Chile

Värmlänning med och räddar gruvarbetarna

En värmlänning är med i försöken att rädda de 33 instängda gruvarbetarna i Chile. Håkan Johansson, borrexpert från Röjdåfors, är på plats vid San José-gruvan

Männen som suttit instängda sedan den 5 augusti har överlevt längre än någon annan under mark, men med en beräknad start från klockan 05 på onsdagsmorgonen svensk tid - midnatt lokal tid - ska de genomgå en sista hård prövning. Då väntar en 620 meter lång och klaustrofobisk färd till ytan för var och en av dem. Under drygt en timme ska de vara instängda i en kapsel som inte är bredare än deras egna axlar.

– Det kan visa sig bli den mest traumatiska delen i hela upplevelsen, tror Robert Hogan, psykolog i den amerikanska flottan speciellt engagerad i fall där människor isoleras.

Sjukvårdare som talat med männen rapporterar också om ökad oro.

– De säger att de är lugna men. . .det märks i samtalen att gruppen är mer orolig än vanligt. Och hur ska de hantera den oron? frågar sig Marcela Zuniga.

Uppe på ytan utsätter de uppskattningsvis 2 000 journalister som tagit sig till gruvan männens anhöriga för stora påfrestningar, rapporterar bland andra den brittiska tidningen The Guardian. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".