Robyn lockade storpublik under Arvikafestivalen 2010. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Arvikafestivalen

Fortsatt arbete för att rädda festival

Arrangemangsföreningen Galaxen får fortsätta arbetet med en företagsrekonstruktion. Det beslutade Värmlands tingsrätt på tisdagen, vid ett borgenärssammanträde.

Föreningen bakom Arvikafestivalen har skulder till 167 olika företag och enskilda, och ingen av borgenärerna har motsatt sig en fortsättning av företagsrekonstruktionen.

Föreningen har skulder på drygt sju miljoner kronor och senast i början av november räknar föreningens advokat, Peter Rimo, med besked om en eventuell ackordsuppgörelse.

– Nästa steg är att ta kontakt med de större fordringsägarna på bredare front och sedan försöka göra en bredare analys av att realisera de tillgångar som finns och förvandla dem till pengar. Och sedan föra en diskussion med Arvika kommun och den berörda banken om framtiden, säger Peter Rimo och tillägger att förhoppningen är att samtalen ska resultera i ett erbjudande om ackord.

Galaxen har stora skulder efter att Arvikafestivalen gått back två år i rad. Bland annat väntar i stort sett alla svenska artister som uppträdde i somras på att få full betalning.

Erbjudandet om ackord, som Peter Rimo talar om, kommer troligen att innebära att Galaxen skulle kunna betala tillbaka mellan 25 och 35 procent av skulderna till sina fordringsägare. Blir det nej till det, då blir det konkurs. Men blir det ja väntar en ny festival, i annat format.

– Det är klart att vi kommer att behöva göra stora förändringar, och det känns ju rimligt att lägga festivalen på en lägre nivå publikmässigt, säger Jonas Hallberg, ordförande för Galaxen.

Men vad det än blir för besked från fordringsägarna, tror advokat Peter Rimo på en fortsättning.

– Om nu föreningen skulle gå i konkurs, så tror jag att det växer upp en ny blomma som kommer att anordna en festival. Jag tror på en festival 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".