Hammarö

Allvarlig kritik mot flyktingboende

Hammarö kommun får allvarlig kritik av Socialstyrelsen för förhållandena på ett såkallat hbv-hem, ett hem för vård och boende för ensamkommande flyktingbarn. Men bristerna beror enligt kommunen delvis på att man inte förstått att det är just ett hbv-hem som man ska driva.

– Vi har förstått det som att vi ska driva ett familjehem för de här barnen, och i det avtal som vi skrev med Migrationsverket där framkommer det inte att det är ett hbv-hem vi ska bedriva, säger Sanna Andreasson (s), vice ordförande i socialnämnden.

Med familjehem menas vanligtvis att en privatperson tar emot ett barn i sitt hem. Och att Hammarö kommun skulle ha drivit ett boende för ensamkommande flyktingbarn med familjehemsliknande förhållanden, tycker inspektör Christine Nilsanius på Socialstyrelsen är märkligt.

– Vad det skulle vara det förstår jag faktiskt inte. Bedriver man hem för vård eller boende, som det här är, så måste man följa den lagstiftning som gäller, säger hon.

Det var i mars som Socialstyrelsen genomförde en inspektion på boendet vid Södra domarevägen som har fem platser för flyktingpojkar i åldrarna 16 till 18 år. Inspektionen visade bland annat att föreståndaren inte har den utbildning som krävs, att det saknades individuella vårdplaner, att det fanns stora brister i dokumentation och att personalen inte kontrollerats mot belastningsregistret innan de anställdes. Det fanns inte heller skriftliga rutiner för att förebygga konflikter och enligt rapporten kände en del flyktingbarn sig ensamma och ansåg sig inte kunna tala med personalen om sina problem.

Kritiken har nu fått socialnämnden i Hammarö kommun att ändra rutinerna och senast i slutet av november ska man redovisa för Socialstyrelsen hur man ska åtgärda bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".