Åsa Wahlén, enhetschef Foto Eva Davidsson
Hammarö

Vården i Värmland ska bli jämställd

Nu vill Landstinget bli bättre på jämställdhet inom vården. En undersökning har gjorts angående hur långtidssjukskrivna män och kvinnor uppfattar att de blivit bemötta då de sökt vård på vårdcentralerna på Skoghall och Lövnäs.

Nu vill man bli bättre på jämställdhet inom vården. En undersökning har gjorts angående hur långtidssjukskrivna män och kvinnor uppfattar att de blivit bemötta då de sökt vård på vårdcentralerna på Skoghall och Lövnäs. Undersökningen har resulterat i sex berättelser som ska fungera som ett arbetsmaterial.

– Det som har kommit fram i undersökningen är att vi behöver bli tydligare då vi beskriver vår verksamhet. Vi påverkas också av våra egna värderingar och könsstereotyper, så det finns både hos personal men också hos patienter. Patienter kan ha olika förväntningar på en manlig respektive kvinnlig läkare och vad har vi som personal för förväntningar på män och kvinnor som patienter, berättar Åsa Wahlén, enhetschef på vårdcentralen Skoghall och Lövnäs.

Enligt Åsa Wahlén har för få undersökningar gjort på ämnet jämställdhet inom vården så hon kan inte svara på om det är ojämställt där hon arbetar. Det finns tecken som visar på att man kan jobba med att öka medvetenheten och så tror Åsa Wahlén att det är inom hela vården.

– Det handlar inte om att förändra oss eller leta rätt eller fel. Man behöver öka medvetenheten om hur samhällets normer påverkar oss i både arbete och privatliv, säger Åsa Wahlén.

När vården kommer bli helt jämställd vet inte Åsa Wahlén och hon tror att den kanske aldrig kommer bli det:

– Det blir väl nya saker hela tiden som kommer, så det vi kan göra är att arbeta med att göra så gott vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".