Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Rovdjur

Djurparksvargar ska förstärka vargstammen

Vargvalpar från nordiska djurparker kan bli de första tillskotten för att genetiskt förstärka Sveriges starkt inavlade vargstam. Det framgår av en remiss från Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det viktigaste är att de vargungar som sätts ut inte är släkt med dagens skandinaviska vargstam. Tanken är att sätta ut dem bland valpar i befintliga lyor.

Enligt ett riksdagsbeslut ska högst 20 vargar förstärka den inavlade skandinaviska vargstammen fram till 2014. Enligt Naturvårdsverket bör utplaceringen framför allt ske i varglänen, i första hand Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg där det finns fasta vargstammar. Men det kan också bli aktuellt att flytta vargar till län med enstaka revir - Uppsala, Stockholm, Södermanland och Östergötland. Detta enligt en remiss som verket i förra veckan sändes ut till berörda myndigheter och organisationer. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".