Räddningsarbete vid gruvan i Chile. Foto: Hugo Infante/Scanpix
Chile

Värmlänning vid gruvan i Chile

Nu har samtliga gruvarbetare i Chile räddats ur gruvan. I en stålcylinder har de hissats upp. En efter en. Håkan Johansson från Röjdåfors var på plats vid San Joségruvan ända tills den siste kommit upp.

– Det var en fantastisk känsla, säger Håkan Johansson efter att den siste mannen hissats upp.

Håkan Johansson har arbetat under jord ganska mycket och han säger att det går inte att förstå hur det skulle kännas att sitta instängd så lång tid, och att det måste vara fantastiskt att få komma upp.

Det företag han arbetar vid har lånat ut borrutrsustning till ett alternativhål. Det var tre hål som borrades samtidigt och det som kom först ner tog upp de nödställda. Det gick fort att få upp dem och stämningen har varit hög.

– Jag var nere på familjecampen och det var flera hundra personer där med chempagnesprut i en halvtimme och nationalsången sjöngs hela tiden.

Hur kommer Du att känna för att gå ner under jord efter det här?

– Man tänker inte på sådant. Man kan inte gå ner om man börjar tänka på att det hänt saker, då är det ingen idé att fortsätta, avslutar Håkan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".