Svenska kyrkan

Hittade outlöst avi på 44 100 kr

Karlstads stifts egendomsnämnd fick ett ovanligt ärende på sitt bord vid torsdagens möte. I dödsboet efter en torsbybo hittade de efterlevande en 18 år gammal utbetalningsavi på  44 100 kr från kyrkan, pengar de nu undersöker om de kan få ut.

Det var i augusti som Torsbybon avled, drygt 70 år gammal. Mannen saknar bröstarvingar men flera efterlevande har hjälpt till med hans dödsbo. De hittade bland annat den oinlösta utbetalningsavin från Svenska kyrkan, utställd i juni 1992.

Torsbybon hade fått ett avgångsvederlag när kyrkan drog in på personalen för skogsskötseln 1992, men han verkar inte ha hämtat ut pengarna. De efterlevande har hittat flera oinlösta utbetalningsavier bland mannens papper, men inga på så stora belopp som denna.

Nämndens arbetsutskott konstaterar att man nu inte med säkerhet kan fastställa om pengarna togs ut eller inte. Dessutom kommer kravet in så sent att ärendet är preskriberat. Utskottet yrkar på avslag.

Vad stiftets egendomsnämnd beslutat meddelas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista