Fia Carlsson, Angelica Björk, Johanna Norman och Louise Ambjörnsson vill komma in på krogen. Foto: Ann Edliden/SR
Nattliv

Sänkt åldergräns på krogen?

Om två år kan krogar i Sverige tvingas sänka sina åldersgränser och det kan betyda att Karlstads krogar måste tänka om. Peter Eriksson,vd på Nöjesfabriken, är kritisk till en sänkning.

Om två år kan krogar i Sverige tvingas sänka sina åldersgränser. Utredningen om åldersdiskriminering ligger just nu ute på remiss och kan i praktiken betyda att Karlstads krogar, där det i dagsläget bara är ett fåtal som har 18-årsgräns, måste tänka om. Peter Eriksson är vd på Nöjesfabriken, som har 20 år, förutom vid livespelningar. Han är medveten om problematiken, men menar att det ser ut som det gör i Karlstad av en anledning.

– Man kan fråga sig varför det bara finns ett uteställe för 18-åringar i Karlstad. Det är väldigt påfrestande för personal och vakter. Lokalen slits oerhört hårt när det är 18-åringar som ska "skolas in" i utelivet, säger Peter Eriksson.

Louise Ambjörnsson fyller 20 nästa år. Hon och hennes kompisar är alla överens om att det finns få ställen att gå till och att de som sköter sig är de som hamnar i kläm.

– Det är ju att dra alla över en kam, alla 18-åringar bråkar ju inte och det är ju tråkigt för oss som sköter oss, säger Louise Ambjörnsson.

Förslaget innebär att den som inte kommer in på krogen kan överklaga till Diskimineringsombudsmannen. Åldersgränsen måste vara nödvändig av till exempel folkhälsoskäl för att inte betraktas som diskriminerande, vilket innebär att vill krögaren ha en viss åldersgrupp måste man locka med hjälp av en viss musikstil eller högre entréavgift. Och det ska inte gå att skylla på att yngre stökar och bråkar, menar Petra Lundh.

– Man kan inte generellt säga att en 18-åring är mer ordningsstörande än en 20-åring. Man kan ju komma tillrätta med problemet genom att ta in fler vakter och då avvisa de som inte sköter sig, säger Petra Lundh.

Statens offentliga utredning om åldersdiskriminering är efter ett förslag av regeringen som innebär att ålder får samma skydd som andra diskrimineringsgrunder har i dagsläget, t ex kön och etnicitet. Idag finns åldersdiskriminering men bara när det gäller arbetsrätt och utbildningsområdet. Nu ska man införa ålder som diskrimineringsgrund på samtliga områden.

Tidigaste ikraftträdande för åldersdiskrimineringsförbudet är 1 januari 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".