Johan Nilsson/Scanpix

Nytt tågkaos ska förebyggas

Per Unckel: ”Sätt tummen i ögat på dom”
1:21 min

För att undvika förra vinterns kaos med försenade och inställda tåg, har en utredning nu kommit fram med förslag på olika åtgärder. Per Unckel är utredare.

Utredningen konstaterar att det har investerats för lite i både järnvägar och underhåll och det har lett till att grejerna gått sönder och att de går sönder mer när störningarna är många. Det finns inte heller tillräckligt med stora ploglok för att ta bort snön på spåren. Blir man inte av med snön så blir det isbildning med efterföljande konsekvenser.

– Det överraskande var att vi har gjort oss av med så många av dessa tunga lok som vi alltid behöver, i någon slags tro att vintrarna slutat komma, säger Per Unckel.

Det viktiga nu är att alla som är intresserade och engagerade i tågtrafiken, Trafikverket, SJ, Green Cargo och alla andra, nu har satt sig ner och gjort riktiga och seriösa program för vad som ska göras, så nu gäller det för regeringen att se till att det blir gjort.

– Sätt tummen i ögat på dom för sådana här planer har jag sett förut och de har då inte fullföljts, säger Per Unckel.

Viktigt är att skaffa de lok man inte längre har och att ha god framförhållning och i tid bestämma vilka tåg som ska ställas in när vädret blir sämre.

– Det är mycket bättre att veta detta i förväg så vi slipper stå på överfulla stationer i Stockholm och Karlstad och inte veta ett dyft om vad som ska hända de närmsta timmmarna, avslutar Per Unckel.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".