Norska vargzonen utvidgas

I går kväll tog det norska Stortinget beslut i den kontroversiella frågan om rovdjursförvaltningen i Norge. Den så kallade vargzonen utvidgas och ska omfatta bland annat Oslo med sina skogs- och naturområden.  De tre grannkommunerna till Sverige i norra Hedmark, Rendalen, Stor-Elvdal och Engerdal ska inte vara vargtillhåll.

Efter en omfattande tvärpolitisk debatt som Stortinget igår kväll kunde nå fram till en rovdjurskompromiss. I norra Hedmark är fårägarna lättade över beslutet att göra dom tre kommunerna vargfria, men det stöter förstås på problem. För att befria Rendalen, Stor-Elvdal och Engerdal från varg, så måste dom befintliga vargarna flyttas.

Samtidigt beslöt Stortinget att målet för den nya rovdjurslagen är att vargen ska föryngra sig inom det utvidgade geografiska område som nu anvisas. Förutom vargföryngring anser Stortinget att rovdjursområdet skaproducera 15 björnungar, 39 järvungar, 65 lodjursungar och minst 850 häckande par kungsörn.

Gårdagens beslut bäddar för en fortsatt het rovdjursdebatt i Norge, för den handlar inte bara om konflikten varg/får. Precis som i Sverige handlar det om allmänhetens trygghet, jägarnas tillgång på bytesdjur och inte minst negativ påverkan på turistnäringen. När det gäller gränsvandrande vargar mellan Norge och Sverige, sägs ingenting. Det blir en intressant diskussion i Norge om vargen nu tar vara på den nya möjligheten att flytta till Oslo, Akershus eller de delar av Östfold som ingår i den nya vargzonen. Just dessa områden är tätast befolkade i hela Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista