Kristinehamn

Socialförvaltningen utbildas av professor

"Det var aldrig ditt fel"
1:26 min

Barn i Kristinehamn som upplevt våld i hemmet ska nu få kvalificerad hjälp. Sandra Graham Bermann, psykologiprofessor i Michigan i USA utbildar just nu personal inom socialförvaltningen och brottsofferjouren. Därmed blir Kristinehamn först i landet med riktat gruppstöd till just våldsutsatta barn.

– Det är viktigt att lära de här barnen, att det var aldrig ditt fel, det som hände. Det är också något som de lär sig här och nu, i gruppen, när de ser att deras erfarenheter delas av andra, säger initiativtagaren Sabina Gomez Jansson.

Hälften av barnen som sett mycket våld hemma diagnosticeras som post-traumatiska, enligt psykologiprofessor Sandra Graham Bermann. När vuxna får denna diagnos, till exempel soldater som deltagit i krig, förtidspensioneras de ofta med en gång. Barnen har däremot ingen tidigare brytt sig om.

– Det var chockerande att upptäcka att 51 procent av barnen i vår studie kunde diagnosticeras med post-traumatiskt stressyndrom, säger Sandra Graham Bermann.

– Det är totalt oacceptabelt. Barn är de oskyldiga åskådarna och de borde inte få bli traumatiserade i så stor utsträckning som de blir när de bevittnar våld i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".