Projektledarna Pia Karlsson och Amir Mansory. Studenterna Tahir Ismat och Khalid Fahim. Foto: Jenni Jansson/SR
Karlstads universitet

Afghanstudenter får unik utbildning

Pia Karlsson: ”Det här är en stor händelse”
1:26 min

Idag examineras elva afghanska studenter på Karlstads universitet. Enligt projektledare Pia Karlsson kommer de här studenterna att ha en unik utbildning i Afghanistan.

Utbildningen är ett samarbete mellan Karlstads universitet och universitet i Finland, Tyskland, Nepal och Afghanistan. Den har handlat om utbildningens roll i utveckling, islam och utbildning, inlärningsteorier och forskningsmetodik.

Under 2,5 år har de afghanska studenterna studerat på ett universitet i södra Afghanistan men kom nu till Karlstad för att få examen och presentera sina uppsatser. En av dem är Khalid Fahim som jobbar för biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, och han är nöjd med sin examen.

– Jag är mycket stolt. Väldigt få studenter i Afghanistan har möjlighet att studera utomlands och få en internationell examen. Men det viktigaste nu när vi kommer tillbaka är att vi jobbar för vårt land, tillsammans med vårt folk för att jobba för utveckling i Afghanistan, säger Khalid Fahim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".