Karlstad

Bra sopsortering ger sänkt avgift

0:59 min

Karlstads Energi vill sänka renhållningsavgiften med 5,5 procent från årsskiftet. Orsaken är bland annat att Karlstadsborna sopsorterar exemplariskt, säger Pär Larsson, renhållningschef på Karlstads Energi.

– Det verkar som om Karlstadsborna även sorterar annat avfall i högre grad än tidigare. Något som ger lägre behandlingskostnader. Genom att sortera rätt bidrar alla våra kunder till att kostnaderna, och därmed avgiften, kan hållas nere, säger Pär Larsson, renhållningschef på Karlstads Energi.

En annan förklaring till att Karlstads Energi föreslår en sänkning av renhållningsavgiften är att förbränningsskatten på avfall tagits bort. Det är kommunfullmäktige som slutgiltigt fastställer renhållningsavgiften.

Sopavgiften sänks men däremot kommer priset på fjärrvärme att höjas med 2,5 procent från årsskiftet.

--Den ökade efterfrågan har drivit upp priset på flis med 35 procent sedan 2006, betydligt mer än vad fjärrvärmepriset har ökat under samma period, säger Peter Lind, värmechef på Karlstads Energi.

Prisutvecklingen på fjärrvärme ska också ses mot bakgrund av de stora investeringar för bättre klimat och miljö som Karlstads Energi gjort.

Nästan 2 000 hushåll i Karlstad har anslutits till fjärrvärmenätet bara under de senaste fem åren. Därmed bidrar Karlstads Energi nya fjärrvärmekunder till att utsläppen av koldioxid årligen minskas med mer än 13 000 ton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista