Dagligvaruhandel

Lönsamma butiker i väst

1:23 min

Tre butiker i Västvärmland är bland dom nio mest lönsamma dagligvarubutikerna i Sverige. På första plats ligger Eda Supermarket. Tvåa hamnar Balkanboden i Charlottenberg som Hisen Meziu startade 1995.

Tre livsmedelsbutiker i västvärmland är bland dom nio mest lönsamma dagligvarubutikerna i Sverige. Det visar Affärsdata och Bolagsverkets lista över butiker med störst vinstmarginal.

På första plats och mest lönsammast är Eda Supermarket. På andra plats hamnar Balkanboden i Charlottenberg och på nionde Ica Nära Thybergs i Gunnarskog.

Hisen Meziu och hans familj kom till Sverige från Kosovo 1995. Hisen och hans fru Hafize öppnade först en liten affär i Arvika med ett startkapital på endast 500 kronor. 2000 öppnade de i Charlottenberg.

Affären direktimporterar varor från många länder i världen och bland kunderna finns bland annat många norrmän. Balkanboden har i dagsläget tio anställda och en omsättning på drygt 36 miljoner kronor. Affären utsågs 2004 till Årets företagare i Eda kommun.

Mest lönsamma butikerna 2009 (rörelsemarginal)

1. Eda Supermarket, Charlottenberg (14,4 %).
2. Balkanboden, Charlottenberg (12,3 %).
3. Hemköp Linnégatan, Göteborg (12,1 %).
4. Maximat Nordby, Strömstad (11,8 %).
5. Mästerlivs, Malmö (11,3 %).

(Källa: Affärsdata, Bolagsverket)

Mest lönsamma butikerna 2009 (kronor)

1. Maximat Nordby, Strömstad (75,3 mkr).
2. Ica Maxi, Jönköping (45,3 mkr).
3. Ica Kvantum, Huddinge (36,8 mkr).
4. Ica Maxi, Helsingborg (34,7 mkr).
5. Ica Kvantum, Viksjö (34,7 mkr)

(Källa: Affärsdata, Bolagsverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista