Monica Pettersson är en som kommer att få jobb i Norra Värmlands Livs när ruljangsen tagit fart. Foto Lars Ekelöf/Sveriges Radio
Ambjörby

Invånarna kämpar för bygden

"Vi har bestämt att klara det"
1:48 min

I Ambjörby kämpar byborna och fotbollsklubben Nordvärmlands FF för bygdens överlevnad. De har räddat gatukök, förskola, fritidsgård och har nu också tagit över över den lokala lanthandeln

I januari nästa år uppstår ett nytt departement i Sverige när det gamla jordbruksdepartementet läggs ned. Eskil Erlandsson, som redan kallas landsbygdsminister, vill göra det mer attraktivt att bo på landsbygden. Men samtidigt läggs mycket lokal service ner runt om i landet.

Ambjörby i norra Värmland är en bland många små svenska orter på landsbygden där befolkningen minskar och den lokala servicen försvinner. Men i Ambjörby kämpar byborna och fotbollsklubben Nordvärmlands FF för bygdens överlevnad. De har räddat gatukök, förskola, fritidsgård och har nu också tagit över över den lokala lanthandeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".