Storfors

Kamratstödjarna blir fler

1:30 min

I Storfors kommun har man under två dagar arbetat med att motverka mobbning i skolorna. Sammanlagt har 33 kompisstödjare utbildats av Friends som bland annat har spelat teater och gjort övningar med barnen.

– Tanken är att man ska jobba tillsammans med vuxna i skolan för att förebygga kränkningar, diskriminering och trakasserier och försöka skapa så god stämning man kan tillsammans, säger Emma Lillvik, utbildare på Friends.

Det är klasskamraterna som väljer ut sina kompisstödjare, men på Friends rekommenderar man att en kille och en tjej ur varje klass väljs. Detta eftersom de rör sig på olika ställen och har andra umgängeskretsar.

– Jag har varit kompisstödjare en gång förut och det är ganska jobbigt, men det är ändå kul för man får en stor ära, berättar fjärdeklassaren och kompisstödjaren Madicken Westman och fortsätter:

– Ingen ska bli lämnad själv och ingen ska bli retad. Man ska få vara med i en grupp om man vill.

En annan kompisstödjare är Victor Thornberg och han berättar vilka uppgifter han fått:

– Jag ska göra så att det inte förekommer mobbning, retning och kränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista