1 av 2
2 av 2
Gun Waernhoff, köksansvarig på Älvkullegymnasiet - en skola där alla elever erbjuds vegetariskt varje dag, utan intyg. Foto: Jenni Jansson/SR Värmland.
Skolmat

Vegetarianer måste ha intyg

"Känns som man är till besvär"
1:24 min

På ett flertal skolor i Värmland krävs det ett intyg från skolsköterskan för att eleverna ska få vegetarisk mat i skolbespisningen. Sofie Eriksson Sköld, elev på Broby Grafiska i Sunne har startat en protestgrupp på internet.

– Det känns som att man är till besvär om man är vegetarian, och det kan kännas som en jobbig grej att behöva gå till skolsköterskan för att hon ska bestämma om du ska få bli vegetarian eller inte, säger Sofie Eriksson Sköld.

Sofie Eriksson Sköld går på gymnasieskolan Broby grafiska i Sunne, och det är inte bara på den skolan som det krävs intyg från skolsköterskan för att få vegetarisk mat. Det är också fallet på skolor i fyra andra värmländska kommuner som Sveriges Radio Värmland har varit i kontakt med. Anledningen är enligt skolorna att skolsköterskan kan informera eleverna om vad en vegetarian behöver äta för att få i sig alla näringsämnen, och intygen är också ett sätt att uppskatta mängden mat som behöver lagas. Men de argumenten håller inte tycker Sofie Eriksson Sköld.

– Det handlar ju bara om att vara förberedd på att göra mer mat om man ser att det börjar ta slut och sen lära sig att ta hand om den maten som blir över på ett bra sätt. Sen om man går till skolsköterskan så gör man ju det för att man är sjuk eller behöver hjälp med något. Och då känns det ju som att de har kategoriserat att vara vegetarian på samma sätt, som någon slags sjukdom ungefär.

Hur tycker du att det borde vara istället?

– Det borde vara så att man får välja både och. Du ska inte behöva kategorisera dig som vegetarian för att få äta vegetarisk mat, säger Sofie Eriksson Sköld.

På Älvkullegymnasiet i Karlstad kan alla elever välja att äta vegetariskt varje dag, och det krävs inga intyg. Gun Waernhoff är köksansvarig.

– Vi har "äkta" vegetarianer som äter vegetariskt varje dag och så har vi elever som provar ibland, och det tycker vi bara är kul. Det är ett bra alternativ ur klimatsynpunkt, och många gånger är det nyttigare att äta vegetariskt, säger Gun Waernhoff.

Raymond Berglind som är elev på Älvkullegymnasiet tycker det är bra att det inte krävs intyg för att äta vegetariskt.

– Jag tycker inte att det finns någon mening att det ska finnas ett intyg, det är ju inte en sjukdom.

Han får medhåll av Sofie Östlund.

– Det är väl jättebra att man får välja precis vad man vill äta idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".