Henrietta Huzell. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstads universitet

Svårt sätta betyg vid gruppuppsats

"Det kan finnas ekonomiska skäl"
1:29 min

Att studenter skriver uppsats i grupp i stället för enskilt gör det svårare för lärare att sätta korrekta betyg. Uppsatsskrivning i grupp förekommer ofta vid Karlstads universitet.

Vi frågade sju slumpvis utvalda programledare på Karlstads universitet om deras studenter skriver uppsats individuellt eller i grupp. Fyra av dem svarade att de flesta skrev i grupp, en att det till 2/3 skrevs individuella uppsatser och två att uppsatserna i princip bara skrevs individuellt.

Område: Naturvetenskap: bara individuellt, Sjuksköterska: mest individuellt, Medie-kommunikation: 2/3 individuellt, Ingenjör: ofta par/grupp, Ekonomi: policy att skriva i par, Informatik: oftast i par, Turismvetenskap: policy att skriva i par.

Enligt Henrietta Huzell som är ordförande för fackförbundet SACO på Karlstads universitet kan det finnas ekonomiska skäl till att skriva i grupp, eftersom läraren får färre uppsatser att handleda, men det kan också finnas pedagogiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".