Leif Sandberg (M), Margareta Ivarsson (C), Mikael Jern (MP, Charlie Weimers (KD) och Kent Hakefelt (FP). Foto: Elma Pasalic Göransson/Sveriges Radio.
Hammarö

Hammarö får tre kommunalråd

Nu har det blågröna samarbetet på Hammarö presenterats, där Miljöpartiet kommer att samarbeta med de fyra allianspartierna. Hammarö kommer nu att få tre kommunalråd.

Nytt kommunalråd på heltid blir moderaten Leif Sandberg, men ytterligare två personer kommer att bli kommunalråd.

Miljöpartiets Mikael Jern kommer att ansvara för kommunens miljöpolitik på en 30-procentig tjänst.

-- Det känns jättebra, vi har fått i hop ett bra dokument med frågor och jag ser fram emot att arbeta i fyra år med den här konstellationen, säger han.

Samtidigt inrättas ett nytt näringslivsutskott, där kristdemokraten Charlie Weimers blir ordförande och kommunalråd på 20 procent.

Valfrihet, hållbarhet och medborgarsamtal blir ledorden för det historiska makskifte som just nu pågår i Hammarökommun.

Tillsammans med Miljöpartiet hoppas de fyra allianspartierna utveckla Hammarö till en välmående kommun med bland annat ett vänligt företagsklimat och trygg socialtjänst.

In i det längsta jobbade man för en rödgrön majoritet, där ett borgerligt parti skulle gå in i det samarbetet, berättar Mikael Jern. 

– Men det gick inte, därför gick vi över för att inte ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".