Munkfors

Byggjobare polisanmäler arbetsgivaren

En byggföretagare i Munkfors har polisanmälts för att ha betalat sina anställda för dåligt. De anställda kommer från Ungern och hävdar att de utnyttjats av mannen när de anställts av hans ungerska företag för att jobba i Sverige.

– Han annonserar och utlovar vissa inkomster här i Sverige men de får högst en tredjedel av det med motiveringen att de inte har jobbat bra och att de slöar. Men de jobbar ju i alla fall tretton timmar om dagen, säger Munkforsbon Bertil Elfving som hjälpte två av de anställda att göra en polisanmälan.

Enligt vad Bertil Elfving fått veta av de anställda har de blivit utlovade en lön på tolv till 14 000 kronor i månaden i den annons som byggförtagaren hade i Ungern. Men istället hamnade lönen på som mest 5000 kronor. Men enligt byggföretagaren själv, Laszlo Bimbo, är anklagelserna felaktiga.

– De har inte blivit lovade de pengarna som de pratar om. De har inte utfört ett arbete som har varit värt så mycket pengar. Genom telefon eller skype har jag förklarat att här finns ingen timpenning, det är ackord och jag värderar deras jobb efter kvalitet och efter hur mycket de har jobbat, säger Laszlo Bimbo.

De två anställda som med hjälp av Bertil Elfving anmälde byggföretagaren ska nu försöka ta sig tillbaka till Ungern. Bertil Elfving igen.

– Vi har varit i kontakt med ungerska konsulatet för att se om de kan få hjälp med att komma hem i alla fall. De hoppas på att kunna få ut sina pengar.

Hur är deras känslor nu?

– De är deprimerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".