Grävlingen på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild: Henrik Montgomery / Scanpix.
Filipstad

Aggressiv grävling räddades ur pool

En aggressiv grävlingsunge fick räddas ur en torrlagd swimmingpool på tisdagskvällen. Bergslagens räddningstjänst fick det minst sagt ovanliga uppdraget att håva in grävlingen.

En kvinna hörde på tisdagskvällen av sig till SOS Alarm efter att ha blivit jagad runt tomten av en aggresiv grävling, som slutligen sladdat ner och blivit kvar i en torrlagd swimmingpool.

SOS kontaktade i sin tur räddningstjänsten i Bergslagen som raskt tog sig ut till villatomten i Filipstad, på sin första räddningsinsats någonsin av en grävling. 

– Den satt och tryckte i hörn. Jag retade upp han lite och då gjorde han ett utfall och hamnade i håven, säger Heinz Speychal, insatsledare på plats.

Grävlingen, som enligt Speychal såg ut att vara i ett-årsåldern, släpptes sedan iväg mellan rabatterna utan att göra några fler försök till aggresiva utfall.

Det är gränsfall om man ska åka på en sådan här slags händelse, menar Heinz Speychal.

– Men om den hade dött hade det luktat och blivit ohälsosamt. Det är lika bra att hjälpa till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".