Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Misshandlade kvinnor behöver stöd

Samhället borde bli bättre på att se och förstå de misshandlade kvinnornas situation. Det menar joursamordnaren Gunilla på Alla kvinnors hus i Karlstad, som tycker att negativa attityder mot de misshandlade kan försvåra både rättsprocessen och kvinnans fortsatta tillfrisknande.

– Den riktiga förståelsen eftersom människor i gemen inte ser våldets konsekvenser, säger Gunilla på Alla kvinnors hus i Karlstad och berättar hur det kan vara när man ser en kvinna komma hand i hand på stan med en man som polisen plockat in några dagar tidigare, misstänkt för att han misshandlat henne.

– De blir de besvikna på henne och tänker att jaha, så enkelt var det att glömma misshandeln. Men det är inte det det handlar om. Utan kvinnan gör det här för att överleva tills hon hittar en utväg.

Att som misshandlad erkänna för sig själv att man lever i en våldsrelation kan vara svårt nog. Om man då dessutom blir ifrågasatt av omgivningen kan det leda till att den utsatta kvinnan blir än mer sluten, menar Gunilla.

– Det värsta som kan hända en misshandlad kvinna är att inte bli trodd. Möter de misstro så kan det tysta henne. Då törs hon inte berätta hur det ligger till.

På Alla kvinnors hus jobbar man idag mycket med att uppmärksamma våldets konsekvenser. På det sättet hoppas man stärka kvinnan och hjälpa henne bli av med den skuld hon många gånger bär på. En skuld som ofta landar i kvinnan oförmåga att lämna den relation hon lever i.

– Om kvinnor inte kan garanteras säkerhet så känner de att de behöver liera sig med fienden. För om polisen har ingripit för att hon har blivit misshandlad och sedan släpper mannen, vad är då alternativet för henne när han kommer hem igen? Så håller hon god min och smeker honom medhårs för att inte också få för att han hämtades av polis.

Är du drabbad eller känner någon som far illa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".