Två poliser utanför rättegångssalen första dagen i rättegången i den stora dopningshärvan. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast.
Dopningsrättegången

Dopningen lyftes fram i ljuset

"En av huvudmännen har redan erkänt"
1:29 min

När den rekordstora dopningsrättegången inleddes på måndagen på fem platser i landet samtidigt, bland annat i Karlstad stod 70 personer åtalade, i många fall för grova brott. 14 av dem är värmlänningar och en av huvudmännen, en 30-åring, har redan erkänt grov brottslighet.

Mediebevakningen var massiv, och säkerhetskontrollen noggrann, när förhandlingarna inleddes i målet där 70 personer misstänks ha varit delar av ett nätverk som har smugglat in dopningspreparat i landet och sedan sålt dem vidare.

En del av härvan kretsar kring en 30-årig Karlstadsbo, som står åtalad för flera fall av grovt dopningsbrott och grov smuggling. Många av de misstänkta förnekar brott, men 30-åringen erkänner både dopningsbrott och smuggling, enligt hans advokat Lars Magnusson.

Runt 30-åringen finns elva andra värmlänningar som ska ha hjälpt honom på olika sätt. Ytterligare två personer i Värmland står åtalade, men i andra delar av härvan. Några av de åtalade finns alltså på plats i Karlstad, några uteblev från rättegången och en del deltar i förhandlingarna i Sundsvall.

När rättegången inleddes på måndagen berättade åklagaren Marina Amonsson om de preparat som hela rättegången kretsar kring. Och hur man hittat inte bara dopningsmedel vid husrannsakningarna, utan också läkemedel för att förhindra biverkningar av dopningen. Bland annat Viagra och medicin som normalt används vid bröstcancer.

Rättegången kring dopningshärvan beräknas pågå till långt in på nästa år, och redan nu finns ett detaljerat schema fram till februari. Då har man enligt planerna ännu inte kommit till de misstänkta värmlänningarnas del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".