Norska transportstrejken avblåst

Den norska transportstrejken är slut. Den avblåstes sent igår kväll efter fem veckors konflikt. Parterna har enats om en ram för uppgörelsen på 3,5 procent.

Runt 800 transportarbetare har strejkat, och det har drabbat leveranserna av dagligvaror. Mängder med affärshyllor runt om i landet har gapat tomma. Arbetsgivarna svarade med en lockout mot 1 100 anställda på matkedjornas storlager.

Den stora stridsfrågan i strejken var transportarbetarnas krav på extra lönetillägg för fackligt anslutna. Det kravet fick de inte igenom, men arbetsgivarna har i stället lovat att betala 2 000 kronor per anställd i år, totalt upp emot åtta miljoner norska kronor, till en fond för att stärka de lokala fackföreningarna. Pengarna ska styras av respektive företags arbetsgivare och anställda och ska bland annat kunna användas för att ge rätt till fackligt arbete på betald arbetstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista