Justitieombudsmannen granskar avvisningar till Egypten

Chefs-JO, Mats Melin, ska på eget initiativ granska omständigheterna kring de omdiskuterade avvisningarna av två män till Egypten, uppger Ekot.

De terroristmisstänkta asylsökande egyptierna, varav den ena, Ahmed Agiza bodde i Karlstad, avvisades från Sverige den 18 december 2001, bara några timmar efter det att regeringen fattat beslutet.

Uppgifter i meda har gjort gällande att avvisningarna genomfördes av Säpo i samarbete med amerikansk säkerhetstjänst. Om amerikanska myndigheter var inblandade kan det strida mot svensk lag och därför ska det granskas, anser Mats Melin, på Justitieombudmannen.

På tisdagen KU-anmälde också Vänsterpartiet regeringens behandling av de avvisade egyptierna. Bland annat anser Vänterpartiet att det finns ”trovärdiga uppgifter” om att de två torterats systematiskt, och att regeringen känt till denna tortyr från första stund sedan männen avvisats.

Frågan har granskats en gång tidigare av KU, i maj 2002. Då ville utskottets majoritet inte kritisera regeringens agerande. Den framhöll att en officiell egyptisk försäkran om att tortyr inte skulle drabba de avvisade borde anses tillräcklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista