Peggy Nyström, ombudsman på hotell- och restaurangfacket i Karlstad. Foto: Torsten Gabrielsson/SR Värmland

Kräver schysta villkor på menyn

”Det är för personalens trygghet”
1:45 min

Restauranger konkurrerar inte på lika villkor då inte alla tecknar kollektivavtal - det menar hotell- och restaurangfacket. Därför står de idag på Soltorget i Karlstad och informerar om hur konsumenterna kan påverka villkoren för personalen.

I Karlstad har omkring 150 hotell, restauranger och barer kollektivavtal med facket. Ett sextiotal saknar kollektivavtal. Med kampanjen "Schysta Villkor" vill hotell- och restaurangfacket informera folk om vad det innebär för personal som inte omfattas av kollektivavtal. Via en hemsida kan man gå in och söka på till exempel vilka restauranger på ens hemort som har avtal med facket.

– Om vi kan få människor att gå och äta och dricka på arbetsplatser som har kollektivavtal, då kommer det att vara ett värde för arbetsgivaren att ha ett kollektivavtal och då får vi fler arbetsgivare att teckna avtal och därigenom en sundare konkurrens, säger Peggy Nyholm, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Karlstad.

Inne på restauarang Maché förbereder ägaren Per-Erik Axelsson köket inför lunchruschen. Han är en av hundratalet restaurangägare i Karlstad som har kollektivavtal.

– Det är väl för personalens trygghet, att dom känner att dom får ut rätt löner och pensioner och att allt är som det ska i företaget. Det tror jag känns som en trygghet för kunderna också.

Sveriges Radio Värmland sökte två restaurangägare som inte har kollektivavtal men de avböjde intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".