Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Hagfors

Ingen vet varför så många insjuknat

"Det svåraste har varit att se hur arbetskamrater blivit sjuka"
1:36 min

Det finns ännu inga svar på frågan varför så många anställda vid polishuset i Hagfors drabbats och dött av cancer. Det framkom idag vid en informationsträff med de anställda.

Polisfastigheten i Hagfors byggdes i slutet av 1970 talet och sammanlagt har ett hundratal arbetat i lokalerna sen dess, men de senaste 18 åren har 17 drabbats av cancer varav tio har avlidit, och idag finns det inget att ta på vad det kan bero på. Det kan vara allt från ventilation, radon till något annat.

Nu vidtar en grundlig undersökning av lokalerna som ska utföras och betalas av den utländske fastighetsägaren. Det är inte ovanligt att det dyker upp så kallade cancerkluster, men än så länge finns det inga teorier om varför så många drabbats av cancer som jobbat i polishuset i Hagfors, säger överläkaren och docenten Anders Seldén, vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetsjukhuset i Örebro som kopplats in.

– Nej, jag har inga teorier. Det är ett återkommande fenomen. Vi har några andra liknande observationer som vi jobbar med just nu. Så det händer lite då och då, säger Anders Seldén.

Anders Seldén tycker inte att den som arbetar i huset behöver vara orolig. Peter Åkerström har har haft polishuset som sin arbetsplats i omkring 16 år, men har inte känt sig orolig för egen del.

– Det svåraste har varit att se hur arbetskamrater blir sjuka och en del har gått bort. Och man har ju frågat sig hur det kommer sig att vi har blivit så drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".