Klicka här för att se antalet etableringslotsar i landet. Grafik: Martin Thelander, Sveriges Radio
Integrationspolitik

Arbetsförmedlingen tar över ansvaret

"Det här kommer att bli bra."
1:33 min

Om en vecka genomförs en omfattande förändring av svenskt integrationsarbete. Då tar Arbetsförmedlingen över ansvaret från kommunerna för mottagandet av nyanlända invandrare.

Med ett tydligt fokus på att snabbt få de nyanlända i jobb, befarar många kommuner att vissa sociala frågor kan komma att glömmas bort. På Karlstads kommun är man dock inte orolig, enligt Roger Granat, avdelningschef på Arbetsmarkands- och socialförvaltningen.

– Jag tror att det här kommer att bli bra med lotsarna, sedan kan det vara så att i vissa fall behöver personen mer stöd och då kan kommunen vara en viktig part i det arbetet.

Den nya etableringsreformen beskrivs som den största förändringen av svensk integrationspolitik på flera årtionden. Och när nu Arbetsförmedlingen tar över huvudansvaret för de nyanlända invandraranas etablering i det svenska samhället, försvinner en del av kommunens arbetsuppgifter. Dock finns det fortfarande områden där Arbetsmarknads- och socialförvaltningen fyller en viktig funktion.

– Det som är nu är förstås som för alla karlstadsbor att se till att barn kommer in på skola och får barnomsorg, säger Roger Granat. SFI (Svenska för invandrare) är en viktig del för skolan. Finns det sociala problem eller bekymmer så naturligtvis finns arbetsmarknads- och socialförvaltningen till för deras förfogande.

Och på Arbetsförmedlingen i Karlstad testas redan delar av den nya reformen. Sedan april pågår en försöksverksamhet och resultaten hittills har varit goda. Samverkan med Karlstads kommun har fungerat bra och båda parterna är klara över den kommande rollfördelningen. Det menar arbetsförmedlaren Amanda Klint, som är en av två arbetsförmedlare med ansvar för etableringen.

– En av de stora skillnaderna det blir ju också att vi kommer att hand om etableringsersättningen, det är ju kommunerna som tidigare har haft det, säger Amanda Klint.

Elma Pasalic Göransson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".