Kikkie Krohn. Foto: Elma Pasalic Göransson/Sveriges Radio
Arbetsmarknaden

Etableringslotsar ska hjälpa invandrare

1:32 min

Om en vecka tar Arbetsförmedlingen över kommunernas ansvar för nyanlända invandrare. En nyhet är etableringslotsar som ska hjälpa invandrare att bli etablerade i samhället. Kikkie Krohn är en av de godkända etableringslotsarna i Värmland.

Förutom att coacha den nyanlände till jobb ska etableringslotsen också kunna ge råd i sociala frågor som rör familjen eller boendet. Men för att bli godkänd som lots av Arbetsförmedlingen krävs det varken utbildning, erfarenhet eller kunskap inom området.

Kikkie Krohn är en av de godkända etableringslotsarna i Värmland. Sen ett par år tillbaka driver Kikkie Krohn företaget Livskraft Personlig Utveckling. Tillsammans med sina coacher har hon på uppdrag av Arbetsförmedlingen jobbat med att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Från och med nästa vecka utökas målgruppen även med nyanlända invandrare.

Enligt Arbetsförmedlingen är lotsens viktigaste uppgift att kunna erbjuda den nyanlände ett brett kontaktnät, någonting Kikkie Kroh tror att hon och hennes anställda klarar. Ett annat hinder som det har pratas mycket om är stora tolkkostander som etableringslotsarna förväntas bära själva. Det löser Kikkie Krohn med samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista