Foto:Janerik Henriksson/SCANPIX
Filipstad

Flera års väntan på tandläkaren

1:21 min

Det är långa väntetider för Filipstadsbor för att komma till tandläkaren. På folktandvården kan nya patienter få vänta i upp till två år för att få komma till tandläkaren.

– Dels beror det på att vi har slagit samman tre kliniker i Filipstad och har flyttat in i nya lokaler. Under den tiden har vi haft minskade möjligheter att ta emot patienter. Sen är det också så att en privat tandläkare i stan ska sluta och många av hans patienter ringer och vill ställa sig i kö hos oss, säger Håkan Bernhardsson, klinikchef på Folktandvården Filipstad.

Akuta ärenden kan folktandvården hjälpa till med på kort tid. Men för vanliga undersökningar är alltså väntetiden upp till två år just nu. På grund av de långa köerna råder folktandvården i Filipstad nya patienter att söka sig till kliniker på andra orter. Men hur länge det kommer vara på det viset vet inte Håkan Bernhardsson.

– Vi söker ytterligare tandläkarkapacitet nu för försöka möta den ökade efterfrågan och anstormning av nya patienter. Problemet idag är att det inte är så lätt att få tag på tandläkare utanför större orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista