Händelsen inträffade här på Älvgatan i Karlstad under lördagskvällen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstad

21-åring dog efter polisingripande

Polisen: ”Vi tvingades använda visst våld”
1:41 min

En 21-årig man har avlidit efter ett polisingripande i Karlstad i helgen. Nu pågår en internutredning kring polisens agerande samtidigt som en förundersökning har inletts. På Centralsjukhuset i Karlstad konstaterar man att Vårdpersonalen inte gjorde något fel vid behandlingen av 21-åringen.

Det var i lördags som polisen skulle omhänderta mannen, som var utåtagerande, berättar polisens informatör Tommy Lindh:

– Man bedömer att han ska omhändertas och att han är påverkad och man tvingas använda visst våld vid ingripandet, säger han.

Mannen fördes till polishuset i Karlstad. Där gjorde vakthavande befäl bedömningen att mannen var för utåtagerande och att det fanns stor risk att mannen skulle skada sig själv. I stället beordrades att mannen skulle köras till Centralsjukhuset i Karlstad för en läkarbedömning.

I samband med att mannen överlämnades till sjukvårdspersonal drabbades han av hjärtstillestånd. Efter hjärt- lungräddning lades mannen in på sjukhuset, men på onsdagen kom beskedet till polisen att mannen har avlidit.

Finns det något som tyder på att polisen kan ha använt övervåld?

– Vi lämnar inga kommentarer om det förrän internutredningen är klar. Då kan vi gå in i mer detalj på vad som har hänt, säger Tommy Lindh.

Men uppgifterna om att en 21-åring drabbats av hjärtstillestånd när han greps av polisen i lördags fanns inte med på dom dagliga rapporterna som polisen upprättar för media. Varför?

– Det finns bestämmelser när resutlatet av ett polisingripande blir att en person skadas allvarligt eller skadas under vistelse i polisarrest. Då har vi skyldighet att anmäla och när vi anmäler så inleds en utredning och en förundersökning. Det är bestämmelser kring förundersökning som gör att vi inte basunerar ut sånt här så hastigt.

Nu pågår en internutredning som leds av polisen i Västerås, samtidigt har en förundersökning inletts vid riksenheten för polismål i Göteborg.

Fick korrekt vård
Tommy Vingren, överläkare på medicinkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad, som också var den 21-årige mannens ansvarige läkare konstaterar att vårdpersonalen inte gjorde något fel vid behandlingen av 21-åringen.

Vid ambulandssjukvården i Värmland säger verksamhetschef Torbjörn Nyvall att de ska titta närmare på händelsen för att se om en utredning behövs eller inte. Med hänsyn till tystnadsplikten kan ingen av dem säga något om mannens tillstånd eller vad som orsakade hans död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".