Tuff höst för Värmlandspolisen

1:15 min

De senaste månaderna har Värmlandspolisen varit i blåsväder flera gånger. På kort tid har tre personer avlidit i samband med polisinsatser. Senast dog en ung man som omhändertogs i lördags.

Det var vid entrén till akuten i på Centralsjukhuset Karlstad som den 21-årige mannen drabbades av ett längre hjärtstillestånd. Han avled i tisdags av de skador som hjärtstilleståndet orsakat.

Det har varit en turbulent höst för Värmlandspolisen.

I slutet av augusti misslyckas polisen med att hitta 18-årige David Karlsson som gått vilse utanför Filipstad. Trots två larm till SOS påbörjades inget sökarbete förrän efter flera dagar. Polisen misslyckades med att hitta 18-åringen, som sedan återfanns död av en privatperson. Händelsen är under utredning.

Senare under hösten får en kvinna tillbringa natten i fyllecell hos polisen för att dagen efter släppas av utanför kommunhuset i Munkfors. Personal från socialförvaltningen tillkallar ambulans och när kvinnan till slut kommer till sjukhus konstateras att hon drabbats av en massiv hjärnblödning. Kvinnan avlider och polisen JO-anmäls av Munkfors kommun.

I ett annat uppmärksammat fall blev en 61-årig kvinna, som suttit för tillnyktring, avsläppt av en polispatrull i Charlottenberg en sen natt. Kvinnan begav sig till fots längs riksväg 61, blev påkörd och avled.

Och efter händelsen i helgen när en ung man omhändertas av polisen och senare avlider på sjukhus har alltså en ny utredning av Värmlandspolisens agerande påbörjats. Polisen erkänner att gripandet av mannen innehöll våld men vill inte säga att något fel begåtts utan väntar på att ärendet ska utredas av åklagare.

LÄS OCKSÅ:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista