Anna-Karin Lindahl (Kronofogden), Margareta Lindberg (Konsumentverket) och Gun-Britt Levin (Skuldrådgivare i Kil). Foto: Elma Pasalic Göransson/Sveriges Radio.
Kronofogden på turné

Många värmlänningar är skuldsatta

"Kan drabba vem som helst."
1:28 min

Kronofogden och Konsumentverket besöker tio av länets kommuner. Anledningen till besöken är det stora antalet invånare som har skulder som gått till Kronofogden för indrivning.

– Höga skulder kan drabba vem som helst, säger budget- och skuldrådgivaren Gunn-Britt Levin i Kils kommun. Man kan bli sjuk eller arbetslös och ofta kan det även finnas en separation med i bilden. Man kanske har varit tvungen att sälja huset med förlust eller så har firman gått i konkurs. Orsakerna kan variera, men det rör sig sällan om speciellt slarviga personer.

Många värmlänningar dras idag med höga skulder. Det flesta skuldsatta är ungdomar mellan 18 och 25 år. I syfte att hjälpa kommunerna att hantera de problem som kan uppstå på grund av en hög skuldsättning åker nu Kronofogden, tillsammans med Konsumentverket, ut på turné. Sammanlagt ska tio värmländska kommuner besökas. Målet med besöken är bland annat att öka medvetenheten om problemets omfattning bland länets politiker.

-- Vi vill uppmana politikerna att våga satsa på förebyggande arbete som exempelvis kommunernas egna skuld-och budgetrådgivare, säger Margareta Lindberg på Konsumentverket.

Vad den höga skuldsättningen bland värmlänningarna beror på kan Kronofogden inte riktigt förklara, men en hög arbetslöshet tros vara en möjlig faktor. Och för den enskilde som drabbas är konsekvenserna många gånger förödande.

-- Människor kan bli sjuka och hamna i ett utanförskap, säger Anna-Karin Lindahl på Kronofogden. Men om man väljer att satsa på förebyggande arbete så blir det på längre sikt en besparing för kommunen.

Elma Pasalic Göransson
elma.pasalic@sr.se

Kommunerna som ska besökas:

Filipstad, Grums, Storfors, Hagfors, Munkfors, Kil, Karlstad, Eda, Forshaga och Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".